British Columbia is de meest westelijke provincie van Canada. En bij provincie moet je toch iets ruimer denken dan ons eigen Friesland. BC is ongeveer 24 maal zo groot als heel Nederland. Vancouver Eiland met daarop de hoofdstad Victoria is net zo groot als ons eigen land.

Als je gaat reizen in de provincie moet je dus rekening houden met lange reistijden, het is niet zo dat je met een uurtje rijden zomaar in een andere provincie bent, verre van dat. Bovendien verandert het landschap voortdurend. Dan weer zijn het hoge bergen die het landschap bepalen, dan weer uitgestrekte wouden van naaldbomen en opeens bevind je je weer in een landschap dat wordt gekenmerkt door veel meren en droge heuvels of uitgestrekte vlaktes.
Maandag reden we van Round Lake naar Clinton, een reis die acht uren in beslag nam. Onderweg naar Prince George, de grootste stad in dit gedeelte van BC passeer je steden en dorpen als Houston, Burns Lake, Fraser Lake, Fort Fraser en Vanderhoof. Daartussen kleinere gehuchten en boerderijen. Tussen Vanderhoof en Prince George wordt het landschap wat vlakker dan in het eerste gedeelte van de reis.
Na in Prince George de lunch gebruikt te hebben verlaten we highway 16 en gaan verder op highway 97. Na een kleine 100 km rijdt je de Cariboo binnen, een van de districten waarin BC is onderverdeeld. De eerste grote stad die zich aandient is Quesnel. Ondertussen valt het je op dat het landschap weer verandert. Denk aan de wildwest films in de bioscoop en TV en je weet waar het op lijkt. Veel westerns zijn hier dan ook opgenomen. Droge heuvels, vlaktes en meren en diep in de vallei een grote rivier waarin af en toe stroomversnellingen zijn te zien. Na weer meer dan een uur rijden komt Williams Lake in beeld. Hier kun je afslaan naar Bella Coola, een stadje aan de westkust. De rit daar naar toe zou zeker vijf uur vergen. We gaan echter verder op highway 97 en passeren steden als Hixon, Lac la Hache en Cache Creek. En dan tegen zes uur bereiken we Clinton, een stad die midden in BC ligt en een van die oude steden is waardoor vroeger de goudzoekers reisden die op weg waren naar de goudvelden in de Yukon. Het oudste gebouw is het museum, een van de weinige gebouwen die van steen is opgetrokken. Andere oudere gebouwen zoals het Clinton Hotel dat je nog wel op veel oude foto’s ziet, is lang geleden net als veel andere houten constructies bij een brand verloren gegaan. In Clinton overnachten we in het Nomad Hotel en eten we in de Clinton Lodge.

By Published On: 29 augustus 20071 Reactie

Weer Telkwa

3 februari 2023, 08:58
Meest bewolkt
Meest bewolkt
0°C
gevoelstemperatuur: 0°C
luchtdruk: 1002 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: 0 m/s N
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.45 m/s ZZO
Windstoten: 4.03 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-1°C
windsnelheid: 1.45 m/s ZZO
Windstoten: 4.03 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

One Comment

 1. ria 1 september 2007 at 21:38 - Reply

  Hoi Janita en Geert,

  Wat een belevenissen daar in Canada. Prachtige foto’s een heel andere wereld.

  Gelukkig waren er alleen maar beren op het pad en geen apen!

  Tot gauw

  Liefs Bert en Ria

Leave A Comment