Het wordt weer een tijd voor een update van onze belevenissen in Canada. Vorige week zondagmiddag reden JvdM en GvdM naar Moricetown. De grote bezienswaardigheid daar is de woeste waterval waarmee de rivier zich daar in de nauwe passage dwingt. De trekkende zalmen hebben daar grote moeite tegen die geweldige waterstroom in te zwemmen. Je vraagt je af hoe die beesten het presteren tegen dat geweld in te blijven zwemmen.

Ze hebben niet alleen last van het sterk stromende water, maar ook van de pogingen van de oorspronkelijke bewoners van Canada (de natives zoals ze zich zelf noemen) om hen te vangen. Gewapend met lange stokken met grote netten proberen zij de vissen uit het water te vissen, soms met succes. De visser op deze foto?s vertelde GvdM dat hij per dag 10 tot 40 vissen vangt. De grootste die hij ooit had gevangen was anderhalve meter lang en woog 100 pounds, zeg maar 40 kilo.
Een paar jaar geleden werd nog ?gevist? met stokken met daaraan lange haken waaraan de vis dan werd geslagen, maar dat is sinds enige tijd verboden.
Maandagmiddag werd samen met Gary van der Meulen een wandeling gemaakt over Seymour Ridge, een begrichel die uitzicht biedt over Smithers en wijde omgeving. Onderweg stuitten we op een schedel van een zwarte beer die door iemand aan een boom was gespijkerd met daarbij de waarschuwing dat deze in deze bossen was gevonden.
Gary en JvdM wilden wel eventjes met de schedel poseren.
Even daarvoor hadden Gary en JvdM al een zwarte beer op ons pad gezien. De beer verdween echter voordat GvdM een foto had kunnen maken.
In de bergen boven Telkwa staat een zgn. microwave. Deze dient ervoor om signalen van radio etc. door te geven. De zenders worden via een aggregaat van stroom voorzien. Bij het gebouw staat een grote brandstoftank zodat de zender ook in de winter zonder problemen kan blijven doorwerken. Het grote voordeel is natuurlijk dat er een redelijk begaanbare weg naar toe is gemaakt, die alleen in de winter wegens de twee tot vier meter hoge sneeuw niet is te berijden. Woensdag reden we daar met enkele auto?s naar toe. Via een gravelweg die 19 kilometer langs de rivier slingert, bereikten we de weg die soms met enkele hele nauwe haarspeldbochten naar boven klimt. Vanaf de parkeerplaats bij de microwave zijn schitterende wandelingen te maken. De mooie uitzichten en de bloemenpracht op deze hoogte maken de reis er naar toe meer dan de moeite waard. Vanaf de microwave voert een 10 kilometer lange weg naar de andere kant van de berg. Ook gemotoriseerde voertuigen zoals zgn. quads zijn hier welkom. Dat heeft ook nadelen: sommige mensen rijden niet alleen op de weg, maar blijken er plezier aan te beleven sommige stukken natuur te veranderen in modderpoelen.
Onderweg zagen we nog enkele zwarte beren. Eentje daarvan wilde zich wel laten zien; ze klom op een boomstomp en poseerde enkele tellen voor de camera voordat ook zij in het struikgewas verdween.
Gary van der Meulen maakt elke woensdag met een aantal vrienden en bekenden een wandeling in de schitterende natuur rond Smithers en Telkwa. Deze wordt elke woensdag door een ander lid van de club georganiseerd. Na de tocht wordt bij de organisator een maaltijd gebruikt en wordt nagepraat over de tocht van die dag, maar natuurlijk ook over andere zaken. Sinds enkele weken maakt ook GvdM deel uit van dit gezelschap.
Afgelopen woensdag werd de tocht georganiseerd door John Koller, oorspronkelijk afkomstig uit Zwitserland. Deze woont ongeveer op een half uur rijden aan de andere kant van Smithers. Vanaf zijn huis reden we nog ongeveer vijftien kilometer over de weg naar het begin van de tocht die hij had bedacht. De wandeling ging over een gestaag stijgende weg waarbij het uitzicht voortdurend veranderde. Maar wat in dit uitzicht altijd weer terugkwam was de geweldige massiefe berg die vanaf de highway al is te zien: Nipple Mountain. Na een wandeling van iets meer dan twee uur, waarbij halverwege de lunch werd gebruikt, reden we weer terug naar zijn huis om daar de maaltijd te gebruiken. De wandelingen helpen om de calorie?en kwijt te raken, van de maaltijden ben ik niet zo zeker.

Om een uur of vijf waren we weer terug in Smithers en konden we ons op gaan maken voor de jaarlijkse Fall Fair Parade, die wordt gehouden ter gelegenheid van de jaarmarkt in Smithers, de Bulkey Valley Fall Fair die dit jaar voor de 88ste maal wordt georganiseerd.
Vooraf gegaan door een wagen van de RCMP (Royal Canadian Mounted Police) trok een bonte stoet van sierwagens, antieke auto?s en vrachtwagens, maar ook kinderen op fietsen en in andere voertuigen aan de dicht opeengepakte mensenmassa voorbij. Ook de nieuwe bus van het ijshockeyteam van Smithers ontbrak niet. Het duurde een goed uur voordat alle deelnemers waren gepasseerd.
De fair is oorspronkelijk een agrarische aangelegenheid, dat is nog goed te merken. Dealers van landbouwvoertuigen zijn aanwezig, maar ook de show van dieren die zijn getraind en worden geshowed door kinderen maakt dat duidelijk. De dieren worden na de keuring geveild waarbij de opbrengst naar de kinderen gaat die dat bijvoorbeeld voor hun studie kunnen gebruiken. Voor de dieren zelf is de afloop minder goed.
Er is echter ook een kermis aanwezig, terwijl op de ?main stage? regelmatig optredens zijn van artiesten. Zo was het bijvoorbeeld vrijdagavond de uit Smithers afkomstige Mark Perry die zijn opwachting mocht maken. Het was alleen jammer dat zijn optreden wat in het water viel door de overvloedige regenval. Ook de hoofdact van de avond had daar last van. Countryzanger Kenny Hess leverde een spetterend optreden af, maar door de kou moesten de gitaren voortdurend opnieuw worden gestemd. De pianiste kreeg het zo koud dat haar handen op het laatst te koud waren om het toetsenbord te bespelen. Toch genoot het publiek met volle teugen.
Een dag later trad Kenny Hess opnieuw op, nu tijdens het middaguur. Het weer was nu veel beter, de zon verwarmde regelmatig het publiek en de temperatuur was dan ook veel hoger.
Het mooie weer leverde een volgepakte tribune op voor de rodeo, die begon met een ?wild cow milking? contest. Een aantal wilde koeien werd vrijgelaten in de arena en groepen van drie man moesten proberen hen te melken. De groep die dat het eerst klaarspeelde won de wedstrijd.
Het viel niet mee, de koeien werkten niet echt mee. Een van de deelnemers kwam te vallen en werd vervolgens onder een koe bedolven die op hem viel. Gelukkig liep het goed af: voor de koe en voor de deelnemende jongeman.
Daarna was het tijd voor het echte werk: bareback riding, bull riding etc. Ook het heavy horse pulling trok veel publiek.
Tussendoor werd donderdag nog een bezoek gebracht aan Terrace, een iets grotere stad ten westen van Smithers. Cor moest daarheen voor een controle bij de oorarts: een ritje van meer dan 200 kilometer. Terwijl Cor in het ziekenhuis was, gingen wij even winkelen bij de WallMart die wel in Terrace, maar niet in Smithers aanwezig is.
Op de weg terug brachten we nog een bezoek aan Kitwanga, een dorp waar veel natives wonen. Midden in het dorp vind je nog een aantal authentieke totempalen.
Vrijdagmorgen namen we afscheid van JvdM jr. Na tien weken Canada vertrok hij weer naar huis, om zich daar weer te gaan richten op de studie. Vanuit de deur van het vliegtuig dat hem naar Vancouver bracht zwaaide hij nog even bij wijze van afscheid.
In Vancouver nam hij het vliegtuig naar Amsterdam, waar hij werd afgehaald door onze vrienden Janice, Bonne en Dana. Bedankt dat jullie hem wilden afhalen!
En toen we gisteravond thuiskwamen van de fair was het Cor die opeens een grote zwarte beer voor de weg langs het huis zag lopen. Het dier wandelde doodgemoedereerd een heel eind over de weg voordat het in het bos verdween.

By Published On: 27 augustus 20071 Reactie

Weer Telkwa

3 februari 2023, 07:47
Stortbuien
Stortbuien
0°C
gevoelstemperatuur: 0°C
luchtdruk: 1002 mb
vochtigheid: 100%
windsnelheid: 0 m/s N
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

One Comment

 1. Scorpioentje54 27 augustus 2007 at 14:37 - Reply

  Hoi Geert en Janita,

  Wat een geweldige vakantie hebben jullie daar in Canada en wat maken jullie veel mee en vooral wat zien jullie geweldig mooie dingen.
  Om nooit meer te vergeten.
  Jammer voor jullie dat Jeffrey nu weer naar huis moest maar ja aan alle mooie dingen komt een keer een eind. Nog heel veel plezier daar en groet de familie van mij.
  Groetjes, Rigt

Leave A Comment