We waren al een heel eind gevorderd op de berghelling. De tocht naar Morice Mountain bij Houston had al een uur geduurd en nu waren we al weer een hele tijd onderweg op een ruwe weg naar het begin van het pad op de berg. Een dame die bessen plukte had onderweg gewaarschuwd voorzichtig te zijn omdat er een aantal moeilijk begaanbare plaatsen waren. De eerste hadden we echter zonder problemen kunnen nemen. Bij de tweede stapte Cor even uit de truck. Er stond op de rechterkant van de weg veel water, maar hij dacht dat geen probleem zou zijn: ?A piece of cake!? Ook Theresa die samen met Judy en Jenny op de achterbank zat dacht er net zo over.

Cor gaf gas en reed voorzichtig verder. Judy kneep haar ogen dicht. Het leek goed te gaan, de voorwielen waren het natte stuk voorbij, maar plotseling stopte de truck, er zat geen beweging meer in. De achterwielen draaiden rond, maar de vierwiel aandrijving leek het hier op te geven. Het rechter achterwiel groef zich steeds verder in, de modder stond al boven de as. Ook de uitlaat was onder de modder verdwenen. Cor probeerde achteruit te rijden, maar omdat de modder al boven de achterbumper stond leverde dat ook geen resultaat op. Iedereen stapte uit en bekeek de schade. Talrijke suggesties werden geopperd. Omdat geen schop aanwezig was probeerden we met takken de modder weg te graven, Jenny gebruikte haar handen. Toen de modder grotendeels was weggegraven en er ook wat takken onder het achterwiel waren gedrukt, probeerde Cor het voorzichtig opnieuw. Langzaam gaf hij gas, maar de truck leek niet te reageren. Opeens kwam er beweging in en tot opluchting van iedereen kwam de truck langzaam weer los. Achteruit reed Cor uit het gat en keerde de truck op het pad om hem vervolgens daar te parkeren. Het was goed afgelopen, jammer genoeg had niemand een fototoestel gepakt om de situatie vast te leggen. Loskomen was waarschijnlijk voor iedereen belangkrijker geweest!
In 1983 verwoestte een bosbrand meer dan 18000 ha. bosgebied in de omgeving van Houston, een stadje in BC dat afhankelijk was en is van de houtindustrie. De berghellingen van Morice Mountain werden zwaar getroffen, veel kostbaar hout ging in vlammen op. Zes boerderijen vielen ten prooi aan de vlammen, en zeker vijftig families moesten worden ge?vacueerd.
De brand staat bekend als ?The Swiss fire? omdat deze werd veroorzaakt door twee Zwitserse toeristen die hun kamp hadden opgeslagen in de buurt van Houston en een vuur hadden gemaakt om hun gevangen vis te roken. Vonken van het vuur waren de oorzaken van ??n van de grootste bosbranden die BC ooit hebben geteisterd.
Deze berg hadden we dus uitgezocht om op deze weer mooie dag een wandeling te maken. De sporen van de brand zijn nog steeds duidelijk zichtbaar. Na de brand is het bruikbare hout van de hellingen gehaald, maar veel bomen zijn blijven staan. Deze zijn inmiddels grotendeels wit gebleekt door de zon en de grillige vormen en de hangende takken leveren een soms spookachtig beeld op.
Het eerste gedeelte van de tocht ging door het geblakerde en gebleekte bos. De vele gekleurde bloemen leggen het accent nog meer op de verbrandde bomen. Er is geen echt trail aanwezig, je moet wat afgaan op de in het landschap aanwezige markeringen zoals heuvels of soms lintjes die aan de bomen zijn geknoopt door vorige hikers.
Op een heuvel kijken we waar we heengaan. Het doel is drie torentjes die in feite hulpzenders zijn en de signalen van politie en hulpdiensten doorgeven en versterken. In de verte zien we ze staan, we hebben duidelijk nog een lange weg te gaan.
We dalen weer af naar de soms wat drassige vlakte tussen de heuvels, waar het landschap opeens er weer heel anders uit ziet. We worstelen ons door bossen van jonge boompjes die soms ondoordringbaar lijken te zijn. Ook de eerste muskieten melden zich!
Af en toe beklimmen we weer een heuvel, en dan dalen we weer. In het zicht van de torentjes gebruiken we de lunch, we komen dichterbij.
We zien ook al de eerste sneeuw en een beekje van smeltwater (drinkbaar!) meandert door de vlakte. Nog een lange klim en daar staan we bij de torentjes, op de top van de berg. Het uitzicht naar alle kanten is fantastisch. In het noorden, westen en oosten wordt dat uitzicht niet of nauwelijk gehinderd door wolken, het weer is nog steeds erg goed. In het zuiden is echter te zien dat er ander weer aankomt. Steeds meer bewolking vormt zich en het is duidelijk dat er zwaar weer op komst is.
Na het maken van wat foto?s dalen we weer af en gaan weer op de lange weg terug. Ondertussen geniet je van de bloemen en van de mooie vormen die sommige bomen hebben. Drinkwater wordt ververst in het beekje en de meegenomen gps geeft aan dat de plaats waar de truck is geparkeerd steeds dichterbij komt.
Als je echter alleen maar oog hebt voor het steeds veranderende landschap en je niet goed oplet kan het echter toch gebeuren dat je de kluts kwijt raakt. De grote wolken muskieten die voortdurend op je bloed uit zijn dragen er ook niet aan bij dat je geconcentreerd blijft. Je blijft het liefst zo veel mogelijk in beweging om maar zo weinig mogelijk last te hebben van de insecten die elk bloot plekje huid aangrijpen om te ?dineren?. We dalen te ver en zijn dan wel hemelsbreed binnen 150 meter van de truck, maar we zien nergens meer het begin van onze route. Het landschap is totaal anders dan ons beginpunt, we bevinden ons opeens in dicht struikgewas en het landschap wordt doorsneden door diepe ravijntjes. Theresa ziet een weg, maar is het weg die we hebben gevolgd om hier te komen? Door een dicht woud van dennenboompjes en steeds meer muskieten dalen we af naar de weg. De truck is weer verder weg, meer dan 500 meter en staat volgens de gps aan de andere kant van de heuvel, maar we weten echter nog steeds niet of we op de goede weg staan. Theresa, Judy en Jenny volgen de weg naar boven, Cor en GvdM volgen de weg naar beneden omdat het er op lijkt dat verderop een weg naar boven gaat. JvdM blijft wachten. De weg naar beneden blijkt niet de juiste, het lijkt er op dat dit de weg is waarop we zijn gekomen en dus gaan we ook naar boven, dezelfde weg die door de dames is genomen. Cor loopt vooruit en GvdM maakt nog wat foto?s van het naderende onweer dat opeens erg dichtbij lijkt. De weg blijkt de juiste, de truck staat inderdaad verderop, maar het avontuur is nog niet voorbij.
Plotseling komt de regen met bakken uit de lucht en de bliksemschichten schieten uit de donkere wolken. De regen verandert in hagel die steeds dikker wordt. Conversatie in de cabine wordt onmogelijk door de grote hagelstenen die het dak geselen. Na een klein half uur bereiken we het einde van het pad en weer een goede gravelweg.
Meer dan een uur later bereiken we Round Lake. Vlak voor de boerderij is de weg versperd door een omgewaaide boom, op het meer staan witte schuimkoppen. Eenmaal binnen valt de elektriciteit uit, iets dat bij zwaar weer vaak gebeurt. Ondergrondse kabels zoals in Nederland heeft men hier niet, alles is nog bovengronds. En die zijn nu eenmaal erg kwetsbaar.
Even verderop blijkt ook een boom omgevallen en het verkeer op Round Lake road is gestremd. Cor ruimt de ravage op met de trekker, de bomen worden aan de kant geschoven zodat de weg weer berijdbaar wordt. Daarna start hij het noodaggregaat zodat we toch weer de verlichting en TV kunnen gebruiken. Voor elven ligt iedereen in bed bij te komen van de lange dag. Cor zet het aggregaat weer uit, pas laat in de nacht wordt de elektriciteit weer hersteld, wat te merken is aan de radio naast het bed. Deze geeft opeens weer veel geluid!

By Published On: 20 augustus 20072s Reacties

Weer Telkwa

3 februari 2023, 03:56
Sneeuw
Sneeuw
1°C
gevoelstemperatuur: -2°C
luchtdruk: 1001 mb
vochtigheid: 93%
windsnelheid: 3.09 m/s ZZO
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

2 Comments

 1. ria 21 augustus 2007 at 12:28 - Reply

  Hoi Familie,

  Ik heb Janita weer zien genieten op deze overlevingstocht.
  Het omweer is prachtig om te zien.

  Veel liefs van Bert en Ria

 2. Janice 24 augustus 2007 at 22:30 - Reply

  Sounds like you got back to the truck just in the nick of time!
  Please be careful.
  Bonne, Dana and I are going to pick Jeffrey up from the airport tomorrow.
  Janita, I miss you!

  Kusjes
  Janice

Leave A Comment