Het was dinsdag weer een hele mooie dag in de Bulkley Valley. Heel wat anders dan het weekeinde toen de regen met bakken naar beneden kwam. Vooral zondag was het raak: de temperatuur kwam nauwelijks boven de 10 graden uit en het regende bijna voortdurend. Gisteren zette de verbetering in, de bewolking verdween steeds meer uit beeld en gistermiddag scheen de zon volop en ook tot laat in de avond kon je zonder jas buiten lopen.

Dat was de gelegenheid om een wandelingetje door het land te maken wat bij de Van der Meulen Farm hoort. Onderweg kwamen we nog wat fotogenieke ?beef? koeien tegen en uiteraard maakten we een opname van de berg waar vandaag de reis naar toe ging. Jullie kunnen zien dat die behoorlijk wit is door de verse sneeuw van het afgelopen weekeinde. Want hier op zeshonderd meter boven zeeniveau mag het dan geregend hebben, daarboven op meer dan 1400 meter hoogte heeft het fors gesneeuwd.
Overal was te zien dat er verse sneeuw op de omringende bergen was gevallen. Dat gold voor de Babine Mountains waar we vorige week waren, voor Hudson Bay Mountain die boven Smithers uittorent en ook voor de Telkwa Mountain Range die we vandaag bezochten. Het doel was het Hankin Plateau, een uitgestrekte vlakte op zoals gezegd veertienhonderd meter hoogte waar je prima kunt wandelen en van de mooiste vergezichten kunt genieten.
Je moet er wel wat voor over hebben. Eerst een uur durende autorit naar het begin van de wandelroute die op 840 meter hoogte ligt. Je moet dus meer dan vijfhonderd meter klimmen. Dat gaat allemaal over een smal en soms steil pad door een bos waar voornamelijk naaldbomen staan. Soms is het pad vlak, soms is het bezaaid met stenen en moet je dus goed uitkijken waar je loopt. De wandeling omhoog ging in iets meer dan anderhalf uur. Onderweg zie je niet veel anders dan bomen, bomen en nog eens bomen.
De beloning is echter groot als je eenmaal boven de boomgrens komt. Je staat eigenlijk meteen op een soort natuurlijke ?picknickplaats? waar je de meegebrachte luch kunt nuttigen en tegelijkertijd overweldigd kunt raken door het magnifieke uitzicht. Na genoeg gegeten en gedronken te hebben vervolgden we onze weg over het plateau, echter zonder JvdM die besloot achter te blijven en van het uitzicht te blijven genieten.
Dwalend over het plateau geniet je steeds weer van de mooie bloemen, maar ook van de prachtige vergezichten op de Telkwa Mountains, Babine Mountains en Hudson Bay Mountain. Soms zie je op de helling een wit puntje bewegen. Een berggeit! Door de verrekijker is dit dier dat op de meest onwaarschijnlijke plekken kan lopen en tegen de bergwand lijkt te zijn aangeplakt te volgen. Helaas is het voor de lens van de fotocamera te ver!
Bijzonder is ook dat hier op deze hoogte fossielen zijn te vinden van zeedieren en planten. Ook versteend hout wordt dikwijls gevonden. Een bewijs dat deze vlaktes die nu zo hoog liggen ooit de bodem van een oude zee hebben gevormd.
Na genoeg gedwaald, gefotografeerd, fossielen te hebben gezocht en van de ?views? genoten te hebben is het tijd weer terug te keren naar de auto?s. Onderweg wordt JvdM opgepikt en wordt de afdaling ingezet. Pas dan blijkt hoe steil het pad soms was. De afdalingen ontlokken aan menige deelnemer en deelneemster de verbaasde uitroep: ?Did we climb that steep??. GvdM?s knie?n begeven het weer eens tijdens de afdaling, maar na ongeveer vijf kwartier staat iedereen weer veilig beneden.
Deelnemers vandaag: Judy, Thia, Dinah, Geordie en haar ouders uit Australiƫ, JvdM en GvdM.

By Published On: 15 augustus 20072s Reacties

Weer Telkwa

3 februari 2023, 03:56
Sneeuw
Sneeuw
1°C
gevoelstemperatuur: -2°C
luchtdruk: 1001 mb
vochtigheid: 93%
windsnelheid: 3.09 m/s ZZO
Windstoten: 4.47 m/s
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:16
zonsondergang: 17:07
Verwachting 3 februari 2023
dag
Sneeuw
Sneeuw
2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
nacht
Sneeuw
Sneeuw
-2°C
windsnelheid: 1.35 m/s ZO
Windstoten: 3.68 m/s
max. UV-Index: 0.48
 

Canada

2 Comments

 1. ria 15 augustus 2007 at 16:14 - Reply

  Hoi familie,

  Ziet er weer fantastisch uit vanaf hier genieten wij gewoon mee van al die vergezichten.

  Waar was Janita bij deze tocht?

  Jullie zitten nu dichter bij Ayla dan wij we hebben het nog redelijk droog kunnen houden tot aan de auto.

  Veel liefs vanuit het zonnige Drenthe.

 2. Janice 18 augustus 2007 at 20:52 - Reply

  Onvoorstelbaar mooi! En ik weet dat “the pictures don’t do it justice”!

  Geniet nog van je zoon deze week!

  Dikke kus,

  Janice

Leave A Comment